SOFR Iași a organizat o conferință despre Postul Nașterii Domnului

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 29, 2022

Invitații au fost Părintele Lect. Dr. Paul Cezar Hârlăoanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae”, din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași și preot la Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din Iași și Părintele Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală, Starețul Mănăstirii Bucium și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru activitățile SOFR.

Părintele Lect. Dr. Paul Cezar Hârlăoanu a subliniat importanța postului ca perioadă de pregătire și a prezentat cum era postul în Vechiul Testament: ex. mama proorocului Samuel a postit pentru că își dorea să zămislească un prunc, Moise a postit 40 zile înainte de a primi Tablele Legii de la Dumnezeu. Postul este relație personală a omului cu Dumnezeu, iar postul este calea care ne apropie de Dumnezeu. Părintele a menționat faptul că în Biserică majoritatea oamenilor postesc doar când li se spune, când scrie în calendar și ne-a invitat să ne gândim mai mult la bucuria postului. Ne-a propus să vedem postul nu ca pe o renunțare, ci ca un timp mai mare pe care îl putem aloca lui Dumnezeu. Postul este un mod de a-L trăi pe Dumnezeu. Totodată, Părintele ne-a invitat să ne folosim de post și în perioadele mai dificile din viața noastră, de exemplu atunci când avem un necaz. Dacă postim doar atunci când ni se spune devine poruncă, ținem pentru că trebuie, astfel pierdem esența postului, nu mai este relație personală.

Invitatul a atras atenția că postul amintește de un întreg Vechi Testament: de Avraam, de Isac, de Iacov, de Moise, de toți profeții din Legea Veche. De asemenea, ne-a invitat să facem conexiunea între post, bucurie și așteptare: „Fără post nu poți să simți bucuria Nașterii pentru că nu ai așteptat nimic.’’ A ilustrat așteptarea cu exemplul unei mame care toată sarcina, timp de nouă luni,  se gândește la momentul întâlnirii cu pruncul și astfel bucuria nașterii este deplină. Tot astfel, ne propune să Îl așteptăm pe Hristos într-o tensiune a așteptării, într-o tensiune a iubirii.

Spre finalul prelegerii, Părintele Hârlăoanu a pus accent pe faptul că postul nu înseamă doar partea alimentară: „Nu știți voi postul care îmi place? – zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.’’ (Profetul Isaia, 58, 6-8)

Așadar, postul plăcut lui Dumnezeu nu este doar despre mâncare. Postul înseamnă o dinamică a acțiunii, nu o stare de inactivitate: lucreaza, fă binele, iubește, fii milostiv, roagă-te. Prin post reușești să înțelegi aproapele: și pe cel bolnav, și pe cel neputincios și pe cel care nu are. Postul este relație personală cu Dumnezeu și nu poate fi construit decât pe o relație bazată pe iubire.

În a doua parte a conferinței, Părintele Nicodim a aceentuat mai mult ideile menționate, prin povestiri din activitatea pastorală și din experința Sfinției Sale. Postul e folositor pentru a înțelege ce a însemnat Nașterea Mântuitorului. „Este o perioadă de pregătire sufletească și pregătindu-ne, să ne fie mai dor de Nașterea Domnului.” Pentru o mai bună înțelegere a postului, Părintele Nicodim a lansat invitația de a lectura Vechiul și Noul Testament și ne-a propus să vedem postul ca pe un exercițiu să fim mai buni.

După prelegerile invitaților, Doamna Angela Olariu, Președintele de Onoare a Societății, a povestit celor prezenți despre postul în satul tradițional și cum se pregătea lumea pentru marea sărbătoare. Apoi invitații au oferit răspunsuri pentru întrebările formulate de participanții la conferință, iar seara s-a încheiat cu pregustarea bucuriei sărbătorii, prin interpretarea împreună a colindului „O, ce veste minunată!” Întâlnirea de suflet s-a finalizat cu promisiunea unei curânde revederi, la a patra ediție a evenimentului „Sărbătorim Crăciunul împreună”.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri